herokuva

Työnimikkeitä

Digitaalisen muotoilun opiskelijana voit erikoistua useisiin alan rooleihin aina palvelumuotoilijasta käyttöliittymäsuunnittelijaan ja koodariin.

Tutustu alta tarkemmin erilaisiin työnimikkeisiin painamalla plus-painiketta.

UI-suunnittelija

Käyttöliittymäsuunnittelija (UI-designer) vastaa esim. verkkosivuston tai sovelluksen visuaalisista ja toiminnallisista elementeistä, sekä vuorovaikutuksen ja saavutettavuuden suunnittelusta. UI-suunnittelijan tavoitteena on, että käyttöliittymä on mahdollisimman intuitiivinen ja helppokäyttöinen. Graafisten käyttöliittymien lisäksi UI-suunnittelija voi työskennellä esim. ääniohjattavien käyttöliittymien parissa.

UX-suunnittelija

UX-suunnittelijan työtä on ymmärtää asiakkaan ja loppukäyttäjän toiveita ja tarpeita, kuvata käyttäytymismalleja ja -polkuja ja varmistaa, että palvelun rakenne vastaa asiakkaan odotuksiin positiivisesti.

Palvelumuotoilija

Palvelumuotoilijana (Service designer) tehtäväsi on kehittää ja sujuvoittaa erilaisia palveluita, tiloja ja tuotteita käyttäjän näkökulmasta. Palvelumuotoilija varmistaa miellyttävän asiakaskokemuksen ja käyttäjän sujuvan asioinnin palvelun parissa.

Sisällöntuottaja

Sisällön tuottaja (Content creator) suunnittelee digitaalista markkinointia ja tuottaa sisältöä sosiaalisen median kanaviin tekemällä esim. sosiaalisen median julkaisuja ja kirjoittamalla blogitekstejä.

Front-End Developer

Front-End Developer eli selainpuolen kehittäjä tai tuttavallisemmin front-end-koodari toteuttaa verkkosivun tai sovelluksen näkyvää osaa, jonka kanssa käyttäjä on vuorovaikutuksessa. Yleisimmät front-end-koodarin käyttämät ohjelmointikielet ovat HTML, CSS ja Javascript.

Alumnitarinoita

Meri Johnsson

Meri Johnsson

UX-suunnittelija, Gofore

Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?

Hain vuotta aiemmin enkä päässyt, siellä oli infografiikka- ja CSS-tehtävät. Viimeistään siinä vaiheessa tajusin tykkääväni siitä, miten logiikka ja luovuus yhdistyvät. Pidän siitä, että visuaalisuuteen yhdistyy tietynlainen ajattelutyö ja sen ensimmäisen hakukerran jälkeen sain uudenlaisen innostuksen hakea. Opiskelin paljon ja valmistauduin hyvin ja toisella kerralla pääsin sisään.

Miten opintosi tukivat työelämää?

Tosi hyvin, etenkin jos osaa itse luoda omaa oppimista tukevan kokonaisuuden. Sillä on paljon vaikutusta, millaiset kurssit valitsee ja millaisen kokonaisuuden niistä muovaa. Pidin myös siitä, kuinka projekteista pystyy muovaamaan omanlaisensa ja tekemään sitä mikä kiinnostaa.

Mikä on parasta työssäsi?

Konsultoinnissa on tosi tärkeää, että sinulla on se oma osaamisalue. Jos sinusta tuntuu epävarmalta, voit palata omalle osaamisalueelle ja kollegat sparraavat eteenpäin.

Monipuolisessa työssä yhdistyy luovuus ja loogisuus sekä tietynlainen vapaus tehdä ja valita, miten työtä toteuttaa. Hienoa on myös mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan sekä oppia muista toimijoista ja heidän toimintatavoistaan. Välillä toisen toimialueen opettelu on raskasta, mutta vaihtelevuus on palkitsevaa.

Onko sinulla vinkkejä alalle pyrkivälle tai esim. pääsykokeisiin?

On tärkeää pysyä alan uutisissa ajan tasalla. Esim. juuri nyt trendaavat mm. saavutettavuus ja eettiset asiat, kuten hiilineutraali UX-suunnittelu. On tärkeää kokeilla rohkeasti kaikkea ja keskustella.

Opiskeluaikoinani minulla oli myös oma mentori, jonka löysin FB-ryhmästä. Jeesasi tosi paljon, että oli joku, jolta kysellä esim. millaisia projekteja on meneillään ja miten sitä työtä tehdään. Eli hankkikaa alalta ammattimainen mentori!

Jouni Leinonen

Jouni Leinonen

Front-End Developer, MEOM

Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?

Olin nuorempana tehnyt verkkosivuja ja se oli hauskaa, mutta ne hommat kuitenkin jäivät. Työskentelin jonkin aikaa musiikkitapahtumatuotannon ja -markkinoinnin parissa. Mietin, mitä voisin opiskella, ja löysin DiMu:n hakijasivun, jonka kautta päädyin hakemaan opiskelemaan digitaalista muotoilua.

Miten opintosi tukivat työelämää?

Opinnot tukivat mielestäni työelämää tosi hyvin. Varsinkin projektit muistuttavat työelämää, sillä ne ovat oikeita asiakasprojekteja. Niiden parissa sai kokeilla laajasti eri työrooleja ja toimintatapoja ja sen myötä päättää, mikä eniten kiinnostaa.

Digitaalinen muotoilu on kaiken kaikkiaan hyvin työelämälähtöinen tutkinto-ohjelma. Omaan opiskelutyyliini sopi myös mm. se, ettei ollut niin paljoa tenttejä.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on jatkuva uuden oppiminen ja työn vaihtelevuus. On mahdollisuus kehittää itseä, eikä tarvitse tehdä koko ajan vaan samaa hommaa. Erityismaininta myös työkavereille ja työilmapiirille.

Onko sinulla vinkkejä alalle pyrkivälle tai esim. pääsykokeisiin?

Älä ota liikoja paineita etukäteen, kaikkeen ei voi aina valmistautua. DiMu-linjalle hakiessa kannattaa kuitenkin panostaa ennakkotehtäviin.