DiMujen opiskelu Metropolialla on käytännönläheistä ja tulevaa työelämää vahvasti tukevaa. Opinnot sisältävät paljon erilaisia ryhmätöitä ja asiakasprojekteja sekä työelämään valmentavia työharjoitteluita.
Työskentelytavat painottuvat osallistavaan keskusteluun, konkreettiseen tekemiseen ja yhdessä työskentelyyn ammattitaitoisten ja inspiroivien opettajien johdolla.
Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?
Päädyin opiskelemaan digitaalista muotoilua monien mutkien kautta. Siitä asti, kun valmistuin lukiosta, hain opiskelemaan joka vuosi eri korkeakoulututkintoihin, koska minua on aina kiinnostanut niin moni asia. Lopulta koulutusneuvojan avulla löysin digitaalinen muotoilun!
Miten omat pääsykokeesi menivät?
Pääsykokeet menivät hyvin, vaikka stressasin ihan sikana. Olin kuitenkin tutkinut aiempia pääsykoetehtäviä ja esim. opetellut YouTuben ja W3Schoolsin avulla HTML:n ja CSS:n alkeita. Koodaustehtävä meni siis ihan hyvin, mutta käyttöliittymän suunnittelutehtävässä aika oli loppua kesken.
Lisäksi meillä oli haastattelu, jonka yhteydessä piti pitää lyhyt esitelmä ennalta määrätystä aiheesta. Se meni tosi hyvin, koska olin hionut sen täydelliseksi. Pääsykokeiden jälkeinen fiilis oli tosi helpottunut.
Mikä digitaalisen muotoilun opinnoissa on parasta sinun mielestäsi?
Parasta on se, että opinnot ovat tosi monipuoliset ja kaikille löytyy varmasti se oma juttu! Olen oppinut jo nyt niin paljon, vaikka olen ollut koulussa vasta alle puoli vuotta! Myös omat luokkalaiset ovat parhaita ja tsemppaavat ja auttavat kaikessa.
Oletko löytänyt jo “oman juttusi” digitaalisen muotoilun kentällä?
Minulla ei ole vielä mitään omaa juttua ja kaikki kiinnostaa. Jos pitää päättää yksi, niin tällä hetkellä ehkä eniten kiinnostaa UI/UX-suunnittelu.
- Eerika
Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?
Päädyin opiskelemaan alaa sattumalta. Hain alunperin opiskelemaan sisustusarkkitehtuuria ja löysin DiMu:n kesken hakuprosessin. Tämä linja olisi alunperinkin kiinnostanut minua sisustusarkkitehtuuria enemmän, jos vain olisin tiennyt sen olemassaolosta. Olen siis tyytyväinen sattumaan, jolla päädyin opiskelemaan digitaalista muotoilua.
Miten omat pääsykokeesi menivät?
Meillä oli kokeissa essee ja videoesittely/motivaatiopuhe. Pääsykokeet menivät hyvin ja koetilanne oli rento vaikka ennakkoon jännittikin. Jälkikäteen tuli helpotuksen tunne ja olin tyytyväinen suoritukseeni.
Mikä digitaalisen muotoilun opinnoissa on parasta sinun mielestäsi?
Pidän itse eniten eri projekteista. Projektien teko on mielekästä ja on mukava päästä kokeilemaan eri rooleja. DiMu:ssa monipuolisuus on siis plussaa.
Oletko löytänyt jo “oman juttusi” digitaalisen muotoilun kentällä?
Aluksi koodaus tuntui omalta jutulta, mutta se on nyt vaihtunut UX- ja UI-suunnitteluun sekä palvelumuotoiluun. Aiemmissa projekteissa toimin projektimanagerina, mutta haluan nyt kokeilla muitakin rooleja. Viimeisimpänä olen toiminut käyttöliittymäsuunnittelun parissa ja se on ollut kivaa.
- Roope
Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?
Lähdin aikoinaan heti lukion jälkeen työelämään ja etsin pitkään alaa, jota opiskella korkeakoulussa. Digitaalisen muotoilun pariin minut sysäsi taustani valokuvauksessa ja graafisessa suunnittelussa. Valintaani vaikutti myös DiMu:n kivat ennakkotehtävät. Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut!
Miten omat pääsykokeesi menivät?
Pääsykokeet pidettiin silloin etänä. Tehtävänä oli tutustua alan termistöön ja erilaisiin työtehtäviin sekä kuvata niiden ja ennalta esitettyjen kysymysten perusteella esittelyvideo itsestä. Tämän lisäksi oli kirjoitustehtävä erään artikkelin pohjalta, sekä henkilökohtainen haastattelu. Ennakkotehtävänä piti suunnitella etäohjattavan auton ohjausnäkymä tabletille. Jännitin kovasti pääsykokeita ja tulosten odottaminen oli yhtä tuskaa!
Mikä digitaalisen muotoilun opinnoissa on parasta sinun mielestäsi?
Parasta on ollut se, miten hyvin meidät on luokkana ryhmäytetty yhteen. Olen myös oppinut paremmin esiintymään muiden edessä, eli itsevarmuutta on tullut roimasti lisää!
Opinnot ovat monipuolisia ja oman mielenkiinnon mukaan saa kehittää itselleen tärkeäksi kokemiaan taitoja. Opinnot myös painottuvat konkreettisiin työelämän taitoihin jatkuvasti muuttuvalla alalla.
Oletko löytänyt jo “oman juttusi” digitaalisen muotoilun kentällä?
Ensimmäinen vuosi oli minulle vahvaa etsikkoaikaa ja tuntui etten tiedä mistään mitään. Pikkuhiljaa olen kuitenkin löytänyt juttuja, joihin haluan syventyä ja joista tehdä vahvuuksiani. Eniten kiinnostaa UX/UI-puoli. Nyt kolmantena vuonna olen panostanut mm. saavutettavuuteen käyttäjäkokemuksessa. Saavutettavuusvaatimusten laajentuessa myös julkishallinnon digitaalisten palvelujen ulkopuolelle, tulee ko. osaamisen kysyntä kasvamaan.
- Satu
Miten päädyit opiskelemaan digitaalista muotoilua?
Päädyin oikeastaan opiskelemaan DiMu:ksi vähän vahingossa. Minulla oli yksi tuttu tällä linjalla ja se kuulosti silloin sopivan luovalta, monipuoliselta ja että töitä olisi valmistumisen jälkeen luvassa. Tämä oli kakkosvaihtoehtoni hakiessa, mutta tuntuu, että just näin tämän pitikin mennä!
Miten omat pääsykokeesi menivät?
Pääsykokeet eivät omasta mielestäni menneet mitenkään erityisen hyvin. Meillä oli haastattelu, esitelmä sekä kirjotus- ja koodaustehtävä. En ollut eläessäni koodannut, mutta parhaat pisteet sain kuitenkin juuri koodaustehtävästä. Pääsykokeissa sitä jännitti ja mietti, että miten erottuu joukosta. Tuntuu, että opettajat kuitenkin näkivät minussa jotain potentiaalia, mitä en vielä itsessäni nähnyt! Ja tässä sitä ollaan, 3,5 vuotta myöhemmin viittä vaille valmistuneena!
Mikä digitaalisen muotoilun opinnoissa on parasta sinun mielestäsi?
DiMu-opinnoissa parasta on se, että saa tehdä paljon yhdessä. On se toki välillä haastavaakin, mutta myös jatkossa tosi hyödyllistä, sillä tämä koko ala on pääosin tiimityötä. Kurssit ja opintosuunnitelma pidetään ajankohtaisina ja opiskelijoiden toiveita ja kiinnostuksen kohteita kuunnellaan. Lisäksi opettajat ovat olleet tosi hyviä ja varsinkin vakkariopet antavat paljon tukea, jos oma suunta alalla on vielä löytymättä.
Oletko löytänyt jo “oman juttusi” digitaalisen muotoilun kentällä?
Mulle se oman jutun löytäminen tältä alalta on ollut tosi haastavaa. On sekä ”siunaus että kirous”, että on niin paljon vaihtoehtoja. Digitaalisuutta on kaikkialla ja meidänkin luokalta monet ovat voineet yhdistää muita intohimojaan opintoihin ja alan töihin.
Minulla ei ollut valmista suuntaa, mihin opintojen aikana mennä, mutta olen saanut opeilta ja luokkakavereilta paljon positiivista vahvistamista niistä asioista missä olen hyvä ja löytänyt niiden pohjalta nyt itselleni viestinnän parista harkkapaikan keväälle.
- Alexa
Pääainevastaava ja digitaalisen muotoilun lehtori
Verkkopalvelut- ja suunnittelu, ohjelmointi ym. teknisen puolen opetus
"Tsemppiä valintakokeisiin kaikille hakijoille ja muistakaa olla oma itsenne. Hakeminen ja opiskelu on hauskempaa ja antoisampaa, kun sen tekee avoimesti itsenään!"
Digitaalisen muotoilun lehtori
Palvelumuotoilun, käyttäjätutkimuksen ja kokeellisen suunnittelun opetus
"Pidä mielesi riittävän avoimena ja ole utelias oppimaan uutta. Pysähdy asioiden äärelle ja viipyile niissä. Luota itseesi."
Tutkintovastaava ja digitaalisen muotoilun lehtori
Käyttöliittymäsuunnittelun, käytettävyyden ja palvelumuotoilun opetus
“Keskity siihen mitä teet ja luota omaan intuitioon. Lue ohjeet huolella ja noudata niitä. Oman itsenäsi teet parhaan vaikutuksen ❤️”
Digitaalisen muotoilun lehtori
Oppimisen metataitojen, suunnitteluajattelun, digitalisaation historian ja suunnitteluetiikan opetus
"Suunnittelutyössä saa olla koko ajan uuden äärellä. Jos palvelujen kehittäminen, ongelmanratkaisu ja yhdessä tekeminen sytyttää, voi dimut olla oikea paikka sinulle!"
Metropolian digitaalisen muotoilun pääaine sijaitsee Arabian kulttuurikampuksella Helsingin Arabianrannassa. Kampus tuo yhteen eri kulttuurialojen opiskelijat ja tekijät jatkaen Arabian alueen taideteollista historiaa. Arabiassa opiskellessasi pääset hyödyntämään kulttuurikampuksen luovaa ilmapiiriä ja lukuisia yhteistyömahdollisuuksia.
Digitaalisen muotoilun pääaineen lisäksi kampuksella toimii myös mm. visuaalisen viestinnän muotoilu, 3D-animointi ja -visualisointi sekä XR Design.
Tervetuloa opiskelemaan Arabiaan kulttuurin kehtoon!
Metropolia Ammattikorkeakoulussa toimii opiskelijakunta METKA sekä kulttuurialojen opiskelijayhdistys Demoni ry. Lue lisää opiskelijayhdistysten toiminnasta ja liity mukaan!
Metropolian Kulttuurialojen Opiskelijayhdistys Demoni ry
demoniry@gmail.com
Metropolia Ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta
metka@metkaweb.fi
Voit lukea lisää projekteista Instagram-sivultamme digimuotoilu.metropolia