Hamburger
Työskentelyä

OPISKELIJAT

Lue tästä opiskelijoiden kokemuksia digitaalisen muotoilun pääaineen opiskelusta, heidän tulevaisuuden suunnitelmista ja miksi juuri he ovat hakeutuneet opiskelemaan digitaalista muotoilua.

Roope

Roope 1. vuoden opiskelija

Tää on vain jotenkin juuri se oma juttu. Eipä hakemiselle sen ihmeellisempää syytä oikeastaan ollut — just sopiva match mulle. Tää ala on todella mukava yhdistelmä teknistä puolta, ajatustyötä ja luovaa tekemistä. Itse oon rakastanut näistä jo suoritetuista kursseista etenkin merkkaus- ja sivunkuvauskielet kurssia sekä ensimmäistä projektikurssia. Kyllä siinä devaamisessa/koodaamisessa on vaan jotakin itselle todella hyvin sopivaa. Ongelmanratkasu on se mikä itseen ehkä eniten koodaamisessa puree. Sen takia omat suuntautumiset alalla näyttävät ainakin tällä hetkellä olevan enemmän tuonne teknisen säädön ja koodaamisen puolelle.

Tulevalle hakijalle sellainen vinkki, että vaikka koodaaminen onkin osa tätä alaa ei sun tarvitse valintakoevaiheessa olla koskenut koodiin yhtäkään kertaa aikaisemmin. Kokeessa saattaa olla osio, jossa koodia tarvitsee kirjoittaa, mutta niissäkin on mahdollista pärjätä ilman aikaisempaa osaamista. Tiedonhankinnan taito on nimittäin yksi dimujen eli digitaalisten muotoilijoiden (etenkin koodaamisessa) tärkeimpiä taitoja. Google, stackoverflow ja muut vastaavat apuvälineet ovat dimujen rakkaita ystäviä. Tää ala muuttuu jatkuvasti ja alalla erikoistumisen mahdollisuuksia on aina vaan enemmän ja enemmän. Sopii siis todella monelle eri asioista kiinnostuneelle tekijälle.

Anna

Anna 4. vuoden opiskelija

Olen pikkutytöstä lähtien ollut tosi luova tyyppi ja piirtäminen oli aina ihan lempipuuhaa. Lukiossani kannustettin lähinnä lääkikseen tai oikikseen hakijoita, eikä luovista aloista ollut ikinä yhtäkään esittelyä. Tunsin olevani aika hukassa, kunnes löysin Suomi24 keskustelupalstalta maininnan Metropolian digitaalisen muotoilun tutkinnosta ja siitähän ne taivaan ovet aukesivat.

Pääsykokeiden lomassa minulla oli vielä kirjoitukset päällä ja stressitasot olivat aivan tapissa. Turkulaisena varasin 10 minuutin ratikkamatkaan yli tunnin ja olin tietenkin ensimmäinen paikalla, mikä antoi minulle mukavasti aikaa panikoida yksin Arabiakeskuksen kahvilassa. Olin valmistellut haastatteluosuutta varten esitelmän CSS:tä ja opetellut muistiinpanoni ulkoa. Tämä osoittautui täysin turhaksi ja tarjoilin opettajille esitelmän tärisevin käsin suoraan paperilta lukien. Olin päivän ensimmäinen haastateltava, joten rima oli seuraaville ainakin sopivan matallalla. Toisena tehtävänä oli yksinkertaisen html-sivun koodaaminen ja paperinen infograafi, joissa teimme parin muun hakijan kanssa yhteistyötä. Ryhmätyö varmasti rentoutti meitä kaikkia, sillä pääsimme keskustelemaan yhdessä tehtävistä ja päivän jännittyneistä fiiliksistä. Olin todella epävarma omasta suorituksestani, joten tieto opiskelupaikasta kirvoitti kyyneleet välittömästi.

Olen päässyt tekemään koulussa monia mielenkiintoisia asioita, mutta ehkä päällimmäisenä mieleen on jäänyt digimarkkinointiin ja sisällöntuotantoon liittyvät projektit. Ne innostivat myös kiinnostuksen tehdä töitä tulevaisuudessa mainostoimistossa, jossa saisin yhdistää intohimoni markkinointiin ja visuaaliseen suunnitteluun. Haluaisinkin sanoa sinulle hakija, että alamme mahdollisuudet ovat rajattomat. Mikä tahansa kiinnostuksen kohteesi on, löydät oman intohimosi aivan varmasti!

Oskari

Oskari 1. vuoden opiskelija

Hain opiskelemaan digitaalista muotoilua metropoliaan, koska halusin päästä tekemään jotain luovaa. Kiinnostuin tästä suuntauksesta kunnolla vasta pääsykokeiden aikana, kun huomasin, että oppilaitos oli selkeästi kiinnostunut kädentaitojeni lisäksi myös siitä mitä ajattelen. Tähän asti koulussa olen päässyt tekemään projektinhallintaa oikeassa asiakasprojektissa ja odotan, että pääsen kokeilemaan erilaisia rooleja seuraavissa kiinnostavissa projekteissa. Suosittelen jokaista edes vähän alaa harkitsevaa hakemaan dimuksi, sillä pelkästään pääsykokeet saattavat innostaa omalla tiellään eteenpäin.

Maiju

Maiju 2. vuoden opiskelija

Halusin päästä toteuttamaan luovuutta digitaalisesti sillä piirtäminen ja käsillä tekeminen eivät ole vahvuuksiani. Minua kiinnostaa myös some ja käytettävyys. Koen alan olevan juuri sopiva minulle. En tiedä vielä mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, mutta täällä pääsen kokeilemaan monipuolisesti kaikkea. Mielenkiintoisinta on ollut projektityöskentely, joissa olemme toteuttaneet oikeille asiakkaille mm. verkkosivuja ja some sisällöntuotantoa. Omasta pääsykokeesta jäi hyvä fiilis ja koetilanne oli rento. Olin onnellinen, että vältin koodaustehtävän, sillä se ei ole vahvuuksiani. Koulussa olen kuitenkin pärjännyt koodauksessa varsin hyvin!

Täällä pääsee tekemään ja oppimaan monipuolisesti sekä rennosti hyvässä seurassa!

OPINTOJEN RAKENNE

Digitaalisen muotoilun opiskelussa pääsee toteuttamaan itseään luovassa ja rennossa ilmapiirissä. Opinnot pitävät sisällään paljon erilaisia ryhmätöitä, mielenkiintoisia asiakasprojekteja sekä työelämään valmentavia työharjoitteluita. Työskentelytavat painottuvat opinnoissa osallistavaan keskusteluun sekä yhdessä työskentelyyn opettajien johdolla.

Opinnoissa opiskellaan ensin perusasiat kurssilla, jonka jälkeen opittuja asioita sovelletaan projektin parissa. Ensimmäisenä ja toisena vuotena opinnot painottuvat suunnittelijan lukuisten perustaitojen opiskeluun, kuten käyttäjälähtöinen suunnittelu, palvelumuotoilu, merkkaus- ja sivunkuvauskielet ja tutkimuslähtöinen suunnittelu. Lisänä on käytännönläheiset projektit, joissa pääsee soveltamaan oppimiaan asioita.

Kolmannen vuoden aikana opiskelijat opiskelevat syventäviä opintoja ja kirjoittavat opinnäytetyönsä. Neljäntenä vuonna opiskelijat suorittavat vapaasti valittavia opintoja ja suorittavat kaksi työharjoittelujaksoa (yhteensä 5 kk:n mittaisen jakson).

Lue lisää kursseista Opinto-oppaassa.

Opinto-opas
Arabian kampus

OPETTAJAT

Tero

Tero

Tero opettaa palvelumuotoilua, käyttäjätutkimusta ja kokeellista suunnittelua. Tero toimii myös digitaalisen muotoilun pääainevastaavana.

Miksi hakeuduit alalle?

Voisi sanoa, että sattuman kautta. Opiskeluaikana (taiteen maisteri) olin innostunut kovasti mediataiteesta ja minua kysyttiin opettajaksi kesäyliopiston photoshop-kurssille. Se vei mukaan ja sillä tiellä olen edelleen. Kuvankäsittelystä lähtenyt kiinnostus laajeni vuosien aikana koskemaan digitaalista kenttää syvemmin mm. käyttöliittymäsuunnittelun osalta. Digitaalinen muotoilu on jatkuvasti muuttuva ala ja sen vuoksi aiheet säilyy kiinnostavina. Tällä alalla ei voi koskaan tietää kaikkea ja sen on hienoa!

Minkälaisen tyypin kannattaa hakea dimuksi?

Jos olet luova, kykenet pitkäjänteiseen työskentelyyn, tykkäät uudesta tiedosta ja sen soveltamisesta käytäntöön, kykenet myös kriittiseen ajatteluun, tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa – hae meille!

Mitä haluaisit sanoa tulevalle hakijalle?

Tule sellaisena kuin olet: ole oma itsesi ja tee parhaasi. Tee asioita vakavasti, mutta riittävän rennolla otteella. Ole utelias oppimaan uutta.

Juhana

Juhana

Juhana opettaa oppimisen metataitoja, suunnitteluajattelua, palvelumuotoilua, kriittistä ajattelua, digitalisaation historiaa ja suunnitteluetiikkaa.

Miksi hakeuduit alalle?

Varmaan se on lähtenyt siitä, että olen ensin ollut kiinnostunut tietokoneista. Commodore 64 oli silloin aikoinaan ja sitten sain PC:n joskus aika nuorena. Rupesin bändikavereiden kanssa tekemään kotisivuja joskus -95 tai ehkä sen jälkeen. Päädyttiin sitten tekemään ihan jollekin firmoille kotisivuja. Hakeuduin opiskelemaan, itse asiassa tänne, verkkoviestintää. Oikeastaan identifioidun ehkä enemmän opettajaksi kuin varsinaisesti digiala-tyypiksi, mutta siinä jossain niiden välillä identiteetti heiluu.

Minkälaisen tyypin kannattaa hakea dimuksi?

On toki tiettyjä asioita... Luovien ihmisten... Sellaisten ihmisten, jotka ovat avoimia uusille haasteille ja kiinnostuneita ajattelemaan asioita uusiksi. Se on ehkä se tärkein. Tai jos on kiinnostunut ajattelemaan asioita uudella tavalla tai kriittisestä näkökulmasta. Sellaiset tyypit yleensä pärjäävät hyvin.

Mitä haluaisit sanoa tulevalle hakijalle?

No siis pääsykokeisiin kannattaa tulla omana itsenään ja yrittää parhaansa. Ei kannata yrittää esittää mitään muuta kuin mitä on.

Mari

Mari

Mari opettaa käyttöliittymäsuunnittelua ja käytettävuusasioita, design thinking -kursseja sekä palvelumuotoiluun liittyviä asioita.

Miksi hakeuduit alalle?

Oikeastaan ajauduin vahingossa juuri digitaalisen muotoilun puolelle. Olin ollut kiinnostunut viestinnästä alana ylipäänsä, mutta nykyinen ala valikoitui valintakokeissa minulle vähän vahingossa. En ole katunut, päinvastoin, jatkuva muutos ja kehitys on kiinnostavaa ja mielen hereillä pitävää.

Minkälaisen tyypin kannattaa hakea dimuksi?

Ala sopii niin introverteille kuin ekstroverteillekin juuri monipuolisuutensa johdosta. Valmiudet tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ilman ennakkoluuloja, tietynlainen periksiantamattomuus ja sinnikkyys korostuvat suunnittelutyön haastavissa paikoissa, uteliaisuus uusia asioita kohtaan on myös suunnittelijalle hyvä ominaisuus.

Mitä haluaisit sanoa tulevalle hakijalle?

Digitaalinen muotoilu on kaikkea ja kaikkialla. Työkenttä on laaja ja valinnanvaraa työtehtävissä riittää, samoin työnantajissa. Ole utelias, rohkea ja avoin, kyseenalaista ja etsi tietoa - niillä pärjäät sekä valintakokeissa että myöhemmin työelämässä.

Markus

Markus

Markusella on päävastuu teknisen puolen opetuksesta. Koodin ja teknisten juttujen lisäksi hän opettaa muotoiluun ja yhteiskuntaan liittyviä asioita.

Miksi hakeuduit alalle?

Hmm, oikeastaan ehkä ajauduin… Koodasin yläaste/lukio-ikäisenä tietokonepelejä, ja halusin jatkaa niin, että teen jotain luovaa tietokoneella. Hain opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä, mutta se oli siihen aikaan puhtaasti matemaattista. En oikein viihtynyt siellä, niin hain TaiKiin. Sain tietojenkäsittelytieteestä kandin paperit ja tein maisterin TaiKin Medialaboratoriossa. Taiteen maisterina ei hirveästi töitä saanut, mutta koodarina sai. Ei kuitenkaan tuntunut omalta koodata joka päivä, vaan halusin tehdä jotain luovempaa. Sattumalta näin, että haetaan opettajaa. Vedin yhden kurssin ohjelmointia silloiselle verkkoviestinnälle (nyk. digimuotoilu) ja totesin, että tämä olikin tosi kivaa. Opetin lisää ja lisää ja olenkin ollut täällä jo aika kauan tässä vaiheessa. Meidän ala muuttuu niin hirveän nopeasti, että on tosi kiinnostavaa yrittää pysyä mukana. Ei ole niin, että opettaa samaa asiaa vuodesta toiseen, vaan se muuttuu koko ajan.

Minkälaisen tyypin kannattaa hakea dimuksi?

No mehän yritetään hakea sellaisia itsenäisiä tekijöitä, jotka uskaltavat opetella uusia asioita ja osaavat myös suhtautua kriittisesti. Ei saa pelätä uusia asioita. Esimerkiksi koodaaminen on klassisesti sellaista, josta osa ei pidä, mutta siihen pitää uskaltaa tarttua ainakin jonkin verran.

Mitä haluaisit sanoa tulevalle hakijalle?

Rohkeasti vaan. Uskalla näyttää omia mielipiteitä, kun teet tehtäviä. Ei kannata pelästyä mitään, vaikka joku vaikuttaisi vaikealta tai mystiseltä, vaan hankkia lisää tietoa. Tekee parhaansa niin eiköhän se siitä. Pidän peukkuja!